Circular Matters uit Mortsel maakt tegels uit maïs
Het maakproces is eigenlijk eenvoudig. De harde maïskolven worden vermalen, waarna de natuurlijke binding in samenspel met andere biologische toevoegingen wordt gebruikt om een sterk product te maken. Een oven bakt de mallen vervolgens af, in luttele minuten. Momenteel gebruikt Circular Matters daarvoor een klein oventje, maar een groter toestel is onderweg om de productie op te schalen. De tegels kunnen worden versneden met het gebruikelijke gereedschap.
Naast het ecologische gebruik van plantaardig afval als basisgrondstof, biedt de maïstegel ook een productievoordeel. In tegenstelling tot de oventemperaturen van meer dan duizend graden bij het vervaardigen van keramische tegels, volstaat al een hitte van 150 graden. Een warmtebehoefte geschikt voor zonnestroom, wat het proces helemaal hernieuwbaar maakt.
Te zien bij Greenway
De fabrikant biedt de tegel als wanddecoratie aan, in verschillende formaten, diktes en kleuren. “De mogelijkheid van een vloervariant moet nog worden getest”, vertelt oprichter Pieter Dondeyne. Hij voegt eraan toe dat de eigenlijke lancering van het gamma pas voorzien is voor binnen twee maanden.
Particulieren behoren niet tot de onmiddellijke doelgroep, het bedrijf ziet een eerste afzetmarkt in winkels en horecazaken. En die hebben zeker oren naar de ‘groene’ tegel. De voedselketen Greenway heeft al toegehapt. De kleurrijke tegels worden er verwerkt als decoratief materiaal in hun toog.
Of uit koraal?
Verder hangt er voor Circular Matters ook een sociaal ethisch kantje aan het productieproces. Het bedrijf heeft de handen in elkaar geslagen met De Brug, een maatwerkbedrijf dat hoofdzakelijk personeel met een arbeidsbeperking aan het werk stelt. Het is een voorwaarde voor de steun die Circular Matters ontvangt van de provincie Antwerpen dat subsidies voorziet in de vorm van een renteloze lening.
Het gebruik van een recycleerbare, natuurlijke grondstof voor de fabricage van tegels, is niet nieuw. Er bestaan ook commerciële tegels die gekweekt worden door bacteriën, op dezelfde manier als de natuur koraal aanmaakt, met een sterkte die drie keer hoger ligt dan beton. Voor wand- en badkamertegels is er al een proces van gercycleerde petflessen in omloop. Al mogen we niet vergeten dat ook de klassieke terrazzotegel makkelijk recycleerbaar is.