De finishing touch van tegels zetten
Kanten afwerken
Als je scherpe kanten aan een rand van een tegel hebt (snij- of zaagkanten), moet je die altijd met een polijstpad (ook wel diamantpad genoemd) afscherpen zodat het vlijmscherpe van die kant af is. Dit los je niet op met een voeg, want die zit normaliter net iets onder de toplaag van de tegel.
De scherpe kant kun je ook bewerken met de RUBI JOLLY PRO-EDGER als je een ronde kant aan een plint wilt hebben. Hiervoor gebruik je dan de plintenfrees (radius 5 of 10 mm). Echter, met de verstekfrees kun je óf een complete schuine kant aan de achterzijde van de tegel maken (verstek of jolly), dan wel aan de bovenzijde van de tegel – of plint – een smal facet slijpen.
Het facet aan de bovenzijde van de tegel kun je ook maken met de ECD schijf, tenminste als je kunt lezen en schrijven met de haakse slijper.
Het ECD zaagblad is aan twee kanten uitgevoerd met diamant. Hierdoor kan het blad naast zagen ook gebruikt worden voor het bewerken van tegels, zoals zoeten en het maken van verstekken. Gemonteerd op de TC-125 (dé cirkelzaag bij uitstek voor keramische platen en grote tegels) is dit trouwens het perfecte schijfje om een tegelrand onder 45° graden te zagen. Dus dit blad zorgt niet alleen voor een mooie zaagsnede, maar polijst tegelijkertijd ook de zaagrand!
Terrastegels en natuursteen
De snij- en zaagkanten van terrastegels willen we ook liever niet te scherp hebben. Al hoef je natuurlijk iets minder precies te zijn dan wanneer je tegels voor de badkamer bewerkt.
Terrastegels zijn daarom heel goed te bewerken met een polijstschijf van bijvoorbeeld korrelgrootte 100 of 200, waarmee je een stuk sneller werkt dan met de polijstpads. Onze collega Nancy is er in ieder geval al fan van! Als je de zaagkant van natuursteen wil gaan bewerken om de krassen van de diamantkorrels weg te halen, dan begin je met een grovere korrel en ga je door met polijsten tot en met de fijnste korrelgrootte.
Heb je veel tegels te schuren of te polijsten? Zet dan elke polijst- of schuurschijf op zijn eigen steunpad.
Door niet steeds de schijven van de pad af te hoeven halen, leeft het klittenband aanzienlijk langer. Ook gaat het verwisselen van de schijven veel sneller. Je hoeft ze niet steeds opnieuw te centreren!
Wil je graag nog meer tips hebben voor alle stappen van het tegels zetten? Blijf dan vooral onze blogs lezen, er volgen er snel meer! Ondertussen kun je gratis lid worden van Club RUBI zodat je gemakkelijk toegang hebt tot alle productinformatie, jouw aankopen kunt registreren voor verlengde garantie en daarbij ook nog eens spaart voor kadobonnen van Decathlon.