Van warm ogende natuursteen tot spijkerharde Dekton
Van grafzerk tot keukenwerkblad
Louis Culot specialiseert zich al decennialang volledig in de productie en plaatsing van maatwerk keukenwerkbladen. Met Tim en Julie Culot staat vandaag al de vierde generatie aan het roer. “Ons verhaal begint meer dan 110 jaar geleden bij Tims overgrootvader August Culot”, vertelt Julie Calewaert. “Hij startte in Londerzeel met een natuursteenbedrijf voor grafzerken en een handel in bouwmaterialen, later aangevuld met tegels.
In de loop van de jaren ’80 is het bedrijf onder impuls van Louis Culot een nieuwe weg ingeslagen met de productie van het eerste keukenwerkblad in natuursteen. “Dat was een groot succes, vandaar dat we steeds verder gegaan zijn in deze markt. Na de verhuis in 1992 naar de Meerstraat in Londerzeel heeft Louis Culot zich bijna volledig toegelegd op de keukensector. Naast natuursteen kwamen ook nieuwe materialen zoals composiet en keramiek het programma vervoegen. Sinds begin 2007 zijn we gevestigd in een nieuw bedrijfsgebouw met showroom in Puurs. In 2010 heeft Tim Culot de zaak overgenomen en zetten we samen met ons team van 40 medewerkers de familietraditie verder.”
Materialen
“Natuursteen is een 100 % natuurproduct, wat betekent dat elk keukenwerkblad een uniek uitzicht heeft met een warme, exclusieve uitstraling. Wij bieden keuze uit graniet, blauwe hardsteen, marmer en kwartsiet in diktes van 2 en 3 cm. Composiet is eveneens voor 90% een natuurproduct. Natuurlijke kwartskorrels worden verrijkt met kleurpigmenten en onder hoge druk vermengd met harsen. Dat resulteert in een sterk en duurzaam keukenblad dat beschikbaar is in diktes van 1,2 cm, 2 cm en 3 cm. Voordelen hier zijn de ruime keuze aan trendy kleuren en verschillende structuren. Composiet zorgt voor een strak en modern uitzicht.”
“Wij werken voor onze keukenwerkbladen samen met drie vaste huismerken: Silestone, Caesarstone en Diresco. Silestone is een Spaanse fabrikant die als trendsetter in plaatmateriaal innoveert met nieuwe kleuren en structuren. Uniek aan dit bedrijf is de productie van composiet keukenbladen met antibacteriële eigenschappen. Caesarstone is een Israëlische fabrikant die een hoge kwaliteit combineert met nieuwe kleuren en trends. Diresco ten slotte staat voor Belgische degelijkheid met een perfecte prijs/kwaliteitsverhouding.”
“Een derde mogelijkheid zijn keukenwerkbladen in keramiek, een relatief nieuw dat sterk in opmars is. Tijdens het productieproces worden de platen gebakken op zeer hoge temperaturen waardoor een zo goed als onverwoestbaar materiaal ontstaat. Keramiek is bovendien zeer kras- en hittebestendig en blinkt uit op vlak van onderhoudsgemak. Onze merken Thesize en Lapitec zijn beschikbaar in dikte 12 mm.”
Wat is Dekton eigenlijk?
Met Dekton, een product van Cosentino, pakt Louis Culot uit met een uitzonderlijk hard materiaal.
Voor de vervaardiging van Dekton wordt gebruik gemaakt van de exclusieve PST-technologie (Particle Sintering Technology), een proces dat een versnelde versie is van de metamorfe veranderingen die natuursteen ondergaat door duizenden jaren blootstelling aan hoge druk en hoge temperaturen. Particle Sintering Technology probeert om datgene wat de natuur duizenden jaren kost in een aantal uren te bewerkstelligen door middel van een exclusief technologisch proces.
Door ultracompactie verkrijgt het materiaal zijn mechanische eigenschappen. Dit compactieniveau draagt in bijzondere mate bij aan de lage poreusheid van het materiaal, waardoor het product weinig onderhoud vergt en een leven lang meegaat. In het proces worden maar liefst 16 verschillende decoratietechnieken gebruikt waarmee een driedimensionaal ontwerp en oneindig veel esthetische mogelijkheden worden geboden.
Dekton is beschikbaar in verschillende diktes, nu zelfs tot 3 cm. Het ‘ultrasize’ formaat (320 x 144 cm) en het lichte gewicht zorgen ook voor een toename in de ontwerpmogelijkheden. In tegenstelling tot keramische platen zie je de tekening ook doorheen de plaat, wat dan weer interessant is voor het natuurlijke uitzicht van de zijkanten.”
Eigenschappen
Dekton is zeer goed bestand tegen ultraviolet (UV) licht en verschiet na verloop van tijd niet van kleur, waardoor het perfect is voor toepassingen zowel binnen als buiten. Dekton is ook het meest krasvaste oppervlak op de markt en is geheel vlekvast. Aangezien Dekton een extreem lage poreusheid heeft en geen hars bevat, is het ook bestand tegen chemische stoffen. Verder is Dekton bestand tegen hoge temperaturen zonder brand- of schroeiplekken of barsten te veroorzaken. Dekton is zelfs beter bestand tegen slijtage dan graniet waardoor het een ideaal oppervlak is voor commerciële toepassingen.
Andere oppervlakken vertonen na verloop van tijd slijtage. Dekton blijft echter de gehele levensduur van het product intact, er is nooit een nieuwe bedekking of afwerking nodig. Enige nadeel, voor zover dit een nadeel kan genoemd worden, is de enorme hardheid die maakt dat Louis Culot de keukenbladen enkel in eigen atelier met speciale machines kan verzagen. Net als bij andere keukenbladen wordt Dekton op de kast vastgemaakt met verlijming of siliconen en afgekit. De voegen worden door Culot eveneens opgekit in dezelfde kleur als het materiaal.
Impregneren en onderhoud
De meeste keukenbladen moeten geïmpregneerd worden. Sommige aanbieders doen dat pas na de plaatsing, bij Louis Culot doen ze dat volledig vooraf in het eigen atelier. “Een impregnatie moet de kans krijgen om 24 uur ongestoord te drogen. In ons atelier gebeurt dit onder de ideale omstandigheden. Wanneer dit bij de klant gebeurt, bestaat het risico dat er te snel water of stof op het werkblad terechtkomt, met alle mogelijke schadelijke gevolgen.”
“Natuursteen vergt meer onderhoud dan de andere materialen en moet elk jaar opnieuw geïmpregneerd worden met een speciaal product dat we uiteraard ook aanbieden. Composiet is onderhoudsvriendelijker, maar toch is het oppassen met bijtende chemische producten die de harsen kunnen aantasten.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
- ‘Slimmer. Sneller. Beter. En evenveel vierkante meter!’ Wie een nieuw product introduceert met die beloftes, moet sterk in zijn schoenen…
De trends en toekomst van waterjet technologie
Het toepassen van de ‘waterstraalsnijtechnologie’ met behulp van waterjets is vandaag het middel bij uitstek om plaatmateriaal nauwkeurig…De mogelijkheden en toepassingen van waterjets: ingewikkelde vormen en fijne contouren
Waterstraalsnijden van steen is een fascinerende technologie waarmee zelfs de hardste steensoorten nauwkeurig en verfijnd kunnen worden…Waterjets combineren veelzijdigheid met de hoogste nauwkeurigheid
Inzicht in de technologie van een waterjet-machine is cruciaal voor bedrijven die de nauwkeurigheid en productiviteit van hun…
- 17/12/2024 - 15:53 Plaatsing
17/12/2024 - 15:53Bouwen voor generaties met Schlüter-Systems
- 17/12/2024 - 14:08 Plaatsing
17/12/2024 - 14:08De finishing touch van tegels zetten
- 17/12/2024 - 13:56 Plaatsing
17/12/2024 - 13:56Mapei en duurzaamheid: morgen begint vandaag