Een gebouw dat staat als een dijk: de Sportcampus ETB Cas Sombroek
Kuiper Steur Architecten in Nederland had in september 2017 de inschrijving voor de Sportcampus ETB Cas Sombroek gewonnen. Zodra de projectplanning gemaakt was en de bouwvergunning in november 2020 was afgegeven, is men met de grondwerkzaamheden aangevangen. De op betonpalen gefundeerde Sportcampus ligt krap 200 meter van het Markermeer in Volendam. Het multifunctionele project biedt onderdak aan een turnhal, een gymzaal, twee danszalen, een yogaruimte en een Budo, een hal voor judo, jiujitsu en andere krijgskunsten. De reden voor deze buitenproportionele investering in deze nieuwbouw van de gemeente Edam-Volendam is om de plaatselijke verenigingen en atleten nog beter te faciliteren. In het nieuwe sportcomplex trainen namelijk zowel nationale topatleten als mindervalide sporters.
In architectonisch opzicht is het voor kort ingewijde multifunctionele gebouw een belangrijke uitbreiding voor het hele dorp: De architectuur gaat op in de omgeving door haar ligging aan het Ijsselmeer en zal net als de dijken weer, wind en de overige krachten van de natuur doorstaan. Benoemenswaardig is in deze context ook het uitgekiende energetische en ecologische concept dat door de nauwe samenwerking tussen de architect en bouwspecialisten is ontstaan. Het sportcomplex is CO2-neutraal ontwikkelt en voorzien van warmtepompen, zonnepanelen, vegetatiedak (waterberging), herbruikbare, onderhoudsarme, milieuvriendelijke en, na gebruik, demontabele systemen.
Voor het gehele gebouw heeft Kuiper Steur Architecten RAKO-tegels van de fabrikant LASSELSBERGER toegepast. Met de serie Color One is zowel op de wanden van de kleed- en doucheruimten als op de wanden van de toiletten een accent aangebracht in de kleuren groen-rood en oranje-blauw. Daarachter schuilt een weloverwogen kleurconcept, dat voortkomt uit de presentatie van de wapenkleuren van de deelgemeenten Edam (groen en rood), Volendam (oranje) en Zeevang (blauw). Op de vloeren van de douches, kleedruimten en toiletten zijn onverglaasde vloertegels uit de serie Block in de kleur zwart toegepast, die met hun terughoudende graniet-uitstraling de vereiste antislip-waarde van R10 voor schoenen en B voor blote voeten biedt.
Het architectonisch concept voorziet in een nauwe relatie tussen de binnen- en buitenzijde. Het gronddak dat het sportcomplex overdekt, laat de natuur en architectuur letterlijk in elkaar overgaan. Het vervolg van de doorlopende verbinding tussen de natuur uit de nabije omgeving en de architectuur van het gebouw zet zich voort in de royaal van glas voorziene entree. De architecten van Kuiper Steur ontwierpen de vloer in zijn geheel met de lichtste kleur (ivoor) uit de RAKO Outdoor serie Kaamos in de afmeting 60x60 cm met antislip-waarde R11 voor schoenen en B voor blote voeten.
Dezelfde hooggesinterde, onverglaasde vloertegelserie met haar licht gestructureerde, aangename oppervlakte, is zowel voor de entree buiten als de hal binnen toegepast. Zij het aan de binnenzijde van het gebouw de vloertegel is aangepast van 2 cm dikte naar 1 cm en de antislip-waarde van R11/ B is aangepast naar R10 voor schoenen en B voor blote voeten. Hiermee versmelten beide gedeelten optisch met elkaar tot één overlopend geheel en gaan naadloos in elkaar over – een creatieve truck, die de buitengewoonlijk vloeiende ruimtelijke indruk tussen het bordes en de entree van de sportcampus aanvullend versterkt.
Interview met Jack Steur, Partner en Architect van Kuiper Steur Architecten
Waarom hebben ze voor RAKO-producten gekozen?
Jack Steur: Het zoeken naar producten met de juiste verhouding tot prijs & kwaliteit bracht ons bij de wand- en vloerelementen van RAKO. We hadden een leverancier nodig waarop we konden vertrouwen om ervoor te zorgen dat we ons materiaal op tijd zouden ontvangen, zelfs in de hectische situatie van vandaag.
Hoe konden de RAKO-tegels het architecturale en interieurconcept overbrengen en vertalen?
Jack Steur: We wilden nationale en internationale atleten laten zien, bezoeken en wedstrijden op ons terrein, door ons ontwerp en kleuren, gebruikt in welk deel van Nederland ze zijn door onze gemeenschapskleuren te gebruiken op de muren van onze kleedkamers, toiletten en douches. Voor de vloeren van het interieur is het belangrijk om het exacte juiste niveau van antislip te hebben, zodat het veilig kan lopen op een mogelijk natte vloer, hetzij met schoenen of op blote voeten, terwijl het nog steeds gemakkelijk te onderhouden blijft. We konden exact hetzelfde ontwerp gebruiken met een hogere antislipsnelheid op het buitengedeelte van het gebouw bij de ingang, door een 2 cm dik vloertegel op tegeldragers te gebruiken.
Wat zijn de bijzondere kwaliteiten in het project?
Jack Steur: De bijzondere kwaliteiten in dit project zijn veelal het gebruik van de beste duurzame materialen die op de markt verkrijgbaar zijn. Hiermee zijn wij als architecten in staat om een multifunctioneel gebouw te ontwerpen waar wedstrijden en trainingen zoals gymnastiek, vechtsporten en dans kunnen worden gehouden voor professionals, amateurs en gehandicapte sporters.
- 27/11/2024 - 12:07 Plaatsing
27/11/2024 - 12:07Oppervlaktehardheid: de kracht van de boor
- 27/11/2024 - 10:06 Plaatsing
27/11/2024 - 10:06De toekomstige uitdagingen voor de tegelzetter