20 jaar Polycaro: applaus voor onszelf!
Twintig jaar geleden werd er op het wereldtoneel geschiedenis geschreven. De Amerikanen vallen Irak binnen, Lionel Messi maakt zijn debuut bij FC Barcelona, Britney Spears knalt alomtegenwoordig door de werfluidsprekers en de spaceshuttle Columbia ontploft bij terugkeer naar de aarde.
Maar het ongetwijfeld belangrijkste nieuws voor de tegelzetter was het debuut van Polycaro, een nieuw vakblad voor de sector waarin kennis wordt gedeeld, grote namen uit het wereldje aan het woord komen en er een blik achter de schermen wordt gegund van zelfstandige bedrijven en andere actoren. Het is het geesteskind van stichter Erwin Ooghe, die als verantwoordelijk uitgever in de colofon staat vermeld. Denk je spontaan een verjaardagskaartje, dan weet je meteen waar het heen moet!
Even dikke vrienden als vroeger
Aan de dikte van het magazine heeft de loop der geschiedenis weinig veranderd. Ook Polycaro nummer twee, twintig jaar geleden verscheen op ongeveer hetzelfde tijdstip als de nakende Polycaro nummer 82 maar dan voor de maanden april, mei en juni, en besloeg zo'n 66 pagina’s. De prijs was met 7 euro nog niet aangetast door inflatie en stijgende grondstofprijzen. Het waren andere tijden...
Wat dan weer níét is veranderd, is de weerslag van het tegelzetten op het lichaam van de tegelzetter dat zeker baat heeft bij een gedisciplineerd trainingsschema. Van exoskeletten was er amper sprake, maar ironisch genoeg stonden er op de cover twee fitnesstoestelen te blinken op een elegantezwarte tegelvloer. De geseling na de kermis - of was het andersom? -, al zal de kwinkslag wellicht niet zo bedoeld zijn geweest.
Mozaïek heeft de toekomst!
“Over het algemeen ben je nooit beter bediend dan door jezelf”. De wijze van dienst in Polycaro 2 was Bruno Cattaruzza, een Waal met Italiaanse roots uit Braine l’Alleud en tonnen ervaring die niet naliet een blik in zijn glazen bol te delen en een gouden toekomst voor mozaïek voorspelde. Dat hij ook zelf erg bedreven was in dat precisiewerkje mocht er niet vreemd aan zijn. Leer ons de Italianen kennen.
Als voorproefje op de nakende zomer verdiepten twee ingenieurs, Fabrice de Barquis en Willy van Laecke, zich in de aanleg van buitenterrassen en keken daarbij al om het hoekje naar twee seizoenen verder. Teglelzetters konden van hen leren hoe ze vorstschade moesten vermijden. En als je dacht dat keuzestress vroeger een verre nachtmerrie was, dan zal de titel van het artikel over soorten buitentegels je alvast op andere gedachten brengen: “Terrassen in steen: keuze te over!”
Bureauvloeren slijten sneller
We gingen ook wat dieper in op keramische zandsteen in al haar verschillende gedaantes zoals satinato, lappato en gepolierd, een stukje waarin we haarfijn uitlegden hoe de verschillende soorten in de fabriek werden vervaardigd. Detailuitleg was toen al een belangrijke pijler van het magazine, zoals het dat ook vandaag nog steeds is.
Een speciale vermelding waard nog, zijn de publiciteitspagina’s van die tijd waarin een partner als Weber in een stripverhaal met foto’s voorzag om tegels op houten planken te verlijmen. Advies trof je toen, net als nu, in alle hoeken en kieren van Polycaro aan. Zoals de tips over het onderhoud van vloeren in natuursteen: “Beoordeel vooraf de slijtageratio’s in de verschillende kamers. In een bureau heb je gegarandeerd vervroegde slijtage door het geschuifel met stoelen. Breng daarom een beschermende folie aan.”
Zoals je leest, er is van alles veranderd aan Polycaro in twintig jaar tijd, maar de geest van het blad als een neutrale en praktische bron van informatie voor de tegelzetter, steenbewerker en handelaar is nog altijd dezelfde.
In onze volgende aflevering duiken we nog eens in Polycaro nummer 3!
Anno 2023 met betaaldeur
Ook twintig jaar later blijft Polycaro helemaal mee met zijn tijdgseest. Zo kan je het blad nu ook helemaal digitaal lezen als Plus-lezer op je laptop, smartphone of tablet. Meer weten? Surf dan naar de pagina met abonnementen.