Bouwondernemingen nemen de nodige maatregelen tegen de kou
“Wanneer de weersomstandigheden echt te bar worden, kan tijdelijke werkloosheid slecht weer worden ingevoerd”, aldus Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild. “Maar dat kan jammer genoeg enkel voor volledige dagen.”
Het blijft deze week erg koud en die lage temperaturen hebben ook een impact op de bouw. Werken bij koude, sneeuw en vorst houdt namelijk gezondheidsrisico’s in, zoals onderkoeling, vrieswonden, het syndroom van Reynaud (namelijk een gevoel van dode vingers omwille van een slechte doorbloeding), maar ook het krijgen van verkoudheden.
Daarom neemt de bouw de nodige maatregelen om de werknemers voldoende te beschermen, onder meer:
- Beschermingskledij tegen regen en kou
- Een warme binnenvoering en/of oorverwarmers toevoegen aan de helm
- Werkplekken voorzien van voldoende verwarmingstoestellen
- Taakrotatie invoeren om werken in de kou af te wisselen
- Intensief werk zoveel mogelijk beperken om zweten te voorkomen
- Ook stilstaand werk zoveel mogelijk voorkomen
- Zoveel mogelijk werken aan de zonnige kant én uit de wind
- Goed plannen en bijv. ruwbouw voor de winterperiode uitvoeren
- Steigers afdekken met zeilen
- Zout, zand of as strooien bij vorst om niet uit te glijden
- Gratis warme, alcoholvrije dranken aanbieden
- …
Wanneer de weersomstandigheden echt te slecht zijn, kunnen bouwbedrijven hun werknemers op tijdelijke werkloosheid slecht weer plaatsen. Toch pleit Embuild voor een aanpassing aan de tijdelijke werkloosheid. Een onderneming die zijn werknemers nu tijdelijk werkloos wil maken, moet dat steeds gedurende een volledige dag doen.
Toch is het tijdens periodes van stevige koude, zoals nu, best mogelijk om in de bouw gedurende een aantal uren in de namiddag te werken. Daarom wil de sectorfederatie dat tijdelijke werkloosheid tijdens extreme weersomstandigheden ook in halve dagen kan worden opgenomen, net zoals dat kan bij de dienstenchequebedrijven en in het leerlingenvervoer.