Dit zijn de 5 trends voor 2024
Het goede nieuws? Wel, 2023 was minder dramatisch dan aanvankelijk voorspeld. Na de hoogconjunctuur tijdens de coronajaren zat er natuurlijk een terugval in ieders vizier, en al was die duidelijk voelbaarder in de keramische sector dan in de natuursteenhoek, de dip was minder diep dan de piek voordien hoog was. En nog iets. België was binnen Europa tussen de betere leerlingen van de klas, omdat de burger in ons land beter beschermd wordt tegen inflatie en hogere rentes.
Dat schuilt ook de hoop van de sector, er zijn nog altijd veel bouwheren die niet noodzakelijk afhankelijk zijn van de rentegrillen van een woonkrediet. Hoe dan ook, commercieel lijkt het erop dat 2024 op een status quo uitdraait, met pas een echte relance het jaar nadien. Niet dat er een glazen bol stof ligt te vangen in de kast van de redactie, maar uit de gesprekken van vorig jaar hebben we toch al kunnen opvangen wat de hete hangijzers voor 2024 worden.
1. Lenen wordt weer interesssanter
De trend was al eind december merkbaar, toen de rente op woonleningen in een maand tijd van 3,8% naar 3,3% was gezakt. De verwachting is dat ze, zeker in het begin van het jaar verder daalt, en vervolgens stilvalt rond de zomer. Daardoor krijgen meer mensen toegang tot een lening, wat de afwerkingsmarkt een duwtje in de rug zal geven. Bovendien ijveren sommige politieke partijen voor een groter aantal gegadigden die 100% van de aankoopprijs van een woning kunnen ontlenen.
2. Nood aan uniforme regels voor waterdoorlaatbaarheid
Het kampioenschap tegelwippen illustreerde vorig jaar al dat verharding een grote rol speelt in de strijd tegen wateroverlast. Iedereen denkt mee aan technische oplossingen, maar de vooruitgang zou sneller kunnen als de regelgeving het gemeentelijke niveau oversteeg. Meer eenstemmigheid voor een duidelijker aanpak. Wordt 2024 het jaar waarin de nodige actie tot meer transparantie leidt?
3. Het opschalen van circulariteit
Keramiek en natuursteen zijn hoekstenen van duurzaamheid in de bouwsector, alleen al door de lange levensduur van het materiaal, de onderhoudsvriendelijkheid en het relatieve gemak waarmee je het kan downcyclen voor andere bouwmaterialen zoals bijvoorbeeld bakstenen in het geval van keramiek. Maar de opmars van alternatieve plantaardige materialen, zoals maïspulver of zelfs eendenkroos, kan de circulaire trend verder boosten als dit jaar de schouders onder verschillende pilootprojecten zich kunnen opschalen tot volumespelers. Misschien volgt er op het vlak van productie ook nieuws van meer producenten die zich wenden tot CO2-vriendelijke waterstofovens.
4. Een steeds luidere roep naar betere opleiding
De uitstroom is groter dan de instroom, en het blijkt ook dat tegelzetters zich minder interesseren in bijscholingen om zich innovaties en andere technieken eigen te maken. Een gevolg van de opmars van YouTube-tutorials? Kan zijn, hoe dan ook is de roep naar gekwalificeerd personeel alleen maar luider geworden vorig jaar en lijkt die niet te verstillen in 2024 met leertrajecten in technische scholen die de tegelzetter eerder minder dan goed genegen zijn.
5. Weer aantrekkende concurrentie uit het oosten?
China had geen al te best jaar achter de rug, na een periode van agressieve marktverovering met de allures van een zeepbel. Als domper volgde een remmanoeuvre onder de vorm van torenhoge transportprijzen via containerschepen. Door gevoelige prijsdalingen ligt de weg naar het westen weer wijder open, al verschijnen er langsheen de vaarroutes, zoals op de Rode Zee, weer kapers op de kust met marktverstorende invloeden.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief