Gesinterde steen officieel erkend door Europese Commissie
De Europese Commissie classificeert gesinterde steen als volgt: "een industrieel product dat bestaat uit een nat mengsel van mineralen, zonder gebruik van hars of cement. Het materiaal wordt koud gevormd door vacuümvibratie en na droging geconsolideerd door sinteren bij temperaturen tussen 1.100 en 1.200°C. Het wordt geproduceerd in grote platen en heeft een hoge weerstand tegen krassen, temperatuurschommelingen, brand, zout water, vochtigheid, UV-stralen en nog veel meer.
Gesinterde steen kan worden gebruikt in architectuur en design voor verschillende interieur- of exterieurtoepassingen en kan worden geïnstalleerd door middel van lijmen, structurele verlijming of mechanische bevestigingen." In de sector is gesinterde steen beter bekend als dekton, dat inderdaad zeer onderhoudsvriendelijke eigenschappen kan voorleggen.
Omkeerbaar productieproces
De Europese instanties wijzen ook op het omkeerbare proces van gesinterde steen, en hoe dat bijdraagt aan de duurzaamheid van ons milieu. Aan het maakproces komen geen aardoliederivaten te pas, en op het einde van de levensduur kan het materiaal terug naar zijn oorspronkelijke staat worden gebracht. Dat maakt gesinterde steen extra waardevol voor bouw en ontwerp. Ten slotte is het ook compatibel met talrijke wereldwijde certificeringen voor kwaliteit en duurzaamheid.
Makkelijker verhandelen
Het beoordelingsdocument verschijnt binnenkort in het publicatieblad van de Europese Unie (PBEU). Het bevat de lijst met essentiële eigenschappen en specificeert de testmethoden die nodig zijn om de prestaties van dit innovatieve oppervlak te verifiëren.
De officiële aanname betekent een belangrijke stap voorwaarts, omdat ze een licht werpt op de verschillende kenmerken van de productcategorieën gesinterde steen en keramiek. Op die manier voorkomt ze overlappingen, verwarring en verkeerd gebruik van termen.
Vanaf nu kunnen oppervlakken die voldoen aan de eisen van het nieuwe Europese beoordelingsdocument CE-gemarkeerd worden. Daardoor kunnen ze makkelijker circuleren binnen de grenzen van de Europese Unie.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief