Gianni van Maldegem: “Ik wil de Aziatische stijl naar onze regio brengen”
Gianni, hoe ben je ertoe gekomen om de opleiding ‘Tegelzetten’ hier in Oostende te volgen?
“Ik ben eigenlijk van origine een Wilrijkenaar en verhuisde naar Bredene op achtjarige leeftijd en ging dan verder naar school in Oostende. Voltijds les volgen in de studierichting ‘Boekhouden’ was achteraf beschouwd niet echt mijn ding. Eigenlijk wilde ik iets met mijn handen doen. Zo belandde ik bij het mooie beroep ‘Tegelzetter’ hier in het VTI."
Je bent nu 19 jaar en zit in jouw laatste jaar. Heb je al enige ambities nadat je bent afgestudeerd?
“Jazeker, ik wil zo snel mogelijk mijn eigen tegelzettersbedrijf oprichten. Ik weet zelfs al de naam van mijn zaak: ‘MALDI’, afgeleid van ‘Van Maldegem Gianni’. Ik heb deze titel eigenlijk als basis voor mijn eindwerk, monografie, gebruikt. Het model dat ik aan het einde van mij studierit voor de jury moet verdedigen weerspiegelt mijn werkelijke droom. Ik heb de nadruk vooral gelegd op keramische tegels uit de Aziatische landen. Europa heeft het voor mij een beetje gehad. en ik zou een andere stijl naar onze regio willen brengen. Een andere cultuur die wij nog te weinig kennen. Deze wil ik in een ander segment, zeg maar dimensie, via mijn tegelwerken naar buiten brengen.”
Dat is inderdaad een unieke gedachte. Maar wilden jouw ouders niet liever dat je universitaire studies zou volgen in plaats van met je handen te gaan werken?
“Zeker. Net als de meeste ouders wordt een ‘arbeider’ jammer genoeg nog steeds als minderwaardig beschouwd. Toch ben ik overtuigd dat je als bouwvakker, en meteen als afwerker met tegels, je werk kan vereeuwigen en hiermee een goed belegde boterham kan verdienen. Als je je toelegt op de details van het vakmanschap en ook liefde voor deze kunst voelt, dan wordt dat eindresultaat graag betaald! Ik doe nu onder andere stage bij mijn leermeester Nick Vermote, toevallig ook een oud-leerling van mijn docent Nick Vandeput die toen zijn eigen leermeester was! Hij leert mij alle knepen van het vak in de praktijk tot in het kleinste detail. Een uitzonderlijk iemand die graag zijn kennis en ervaring met mij deelt en met plezier zijn trukendoos voor mij opent.”
Kan je voor de jongeren van jouw generatie nog iets aan jouw verhaal toevoegen?
“Aarzel niet om voor de richting ‘Afwerking Bouw’ te kiezen. De meesten denken dat het zwaar werk voor een magere kost is. Maar niets is minder waar! Er zijn dingen in je leven waarvan je nooit had gedacht dat je ze leuk zou vinden. Kijk maar naar mijn voorbeeld. Als jonge gast dacht ik ook niet dat ik het beroep van tegelzetten zo boeiend zou vinden. En zie nu, ik zou niets anders meer willen doen! Maar je moet wel alles stap voor stap ontdekken, leren en ondervinden. Ook in dit geval is lopen zonder eerst te wandelen niet de juiste weg!”