Lesgever Paul Lemmens over het leven zoals het is… Tegelzetten bij de VDAB
Dag Paul, hoe kwam jij bij VDAB terecht?
“Ik werkte 15 jaar als vloerder en wilde graag mijn kennis delen. Na de nodige examens werd ik instructeur Vloerder/Tegelzetter bij VDAB. Intussen geef ik al 15 jaar les en nog steeds met veel plezier. Gedreven, dankbare mensen aanleren hoe mooi ons beroep is en werkgevers blij maken met een goede werkkracht, daar doen we het voor. Want ik ben niet alleen. In Antwerpen geeft ook Jef Van Gemert, die jullie misschien kennen uit de vorige editie van Polycaro, ook les.
Vloeren en tegelzetter blijft een knelpunt beroep.
“Klopt. Daarom stellen wij alles in het werk om zo veel mogelijk aan de noden te voldoen. Onze cursisten krijgen, indien nodig, Nederlandse taalondersteuning, rekenles, sollicitatietraining en lessen voor het behalen van hun volledig rijbewijs. Het gaat dus veel verder dan het louter aanleren van “de stiel”.”
Met de zomer in aantocht willen we het met jou eens hebben over terrasvloeren
“Graag! Veel van onze cursisten hebben een bouwverleden in hun thuisland. Dus het vlak plaatsen van een vloer, al dan niet in helling, is meestal geen probleem. Maar in België speelt een belangrijke factor: het weer is niet standvastig. De temperatuur van een terrastegel kan in volle zomer vlot naar 60 graden gaan en in de winter naar -10. Die temperatuurschommelingen kunnen voor de nodige problemen zorgen en die kunnen we voorkomen als we onze cursisten de juiste manier van opbouw aanleren.
Ik zal niet claimen dat wij als docenten de wijsheid in pacht hebben, maar ik wil de lezers van Polycaro toch enkele dingen meegeven waar wij in de les aandacht aan besteden.
Verschillende ondergronden
“Ik splits het op in volle grond of een betonnen ondergrond. “Welke is nu het beste?”, vragen mijn cursisten dan. Mijn antwoord is steeds: “dat is afhankelijk van de situatie”. Dit vinden ze niet makkelijk en dat is het ook niet. Maar het is wel de waarheid: elke situatie is anders en moet individueel bekeken worden. Bij volle grond is het ook belangrijk te weten of de grond onder het terras waterdoorlatend (zandgrond/klei) is of niet. Anders is het effect van onze drainerende opbouw er niet.“
“Bij een betonplaat is het belangrijk dat deze al in helling gegoten is. Hier heb ik ook moeten leren dat het heel belangrijk is dat de dekvloer ‘aangebrand’ wordt op die beton. Dat is er voor zorgen dat de dekvloer aan onze beton vast hangt. Daar hebben de lijmfabrikanten allemaal wel een product voor. Als alternatief wordt er door de vloerder een ‘papje’ gemaakt van water en cement die dan over de stofvrije gemaakte beton wordt gegoten. Hier wordt dan onmiddellijk de dekvloer op gelegd.
Lijm(kam)
“De keuze van de lijmkam verdient ook aandacht. Ik gebruik vanaf 60 x 60 altijd een 12mm. We moeten zorgen dat we een 100% overdracht kunnen garanderen. Met te weinig lijm lukt dat zeker niet. Het is bovendien ook belangrijk dat onze lijmrillen op onze vloertegel en chape in dezelfde richting op elkaar worden gelegd zodat er geen ‘wafelstructuur’ ontstaat.
De juiste tegellijm gebruiken, spreekt ook voor zich. Elke lijmfabrikant heeft zijn specialiteiten en oplossingen voor bepaalde tegelsituaties. Maak er zeker gebruik van om deze te raadplegen, de instructies en aanbevelingen te lezen en je te laten adviseren bij de juiste keuze.
Voegbreedte
“Moeilijk onderwerp. De klant of de architect wil het tegenwoordig allemaal strak houden en wil een voeg van 2mm, maar het esthetische mag niet ten koste van de kwaliteit gaan. Doen we het of doen we het niet, die 2 mm? Net hetzelfde met het plaatsen van uitzettingsvoegen. Doen we het of doen we het niet? Eén ding is zeker: de natuur wint altijd van het esthetische, vaak met alle gevolgen vandien.
Wat ik ook ondervonden heb, is dat de tegellijm zijn werk moet kunnen doen. Hij moet namelijk zijn bindings- en uithardingsproces volledig kunnen doorlopen en gevrijwaard worden van stagnerend vocht. Bij een terras met smalle voegen (wat eerder af- dan aangeraden is) en tegels van 80 x 80 bijvoorbeeld, heeft de lijm het heel moeilijk om zijn restvocht kwijt te geraken. Fabrikanten van de ontkoppelings- en drainagematten reiken gelukkig mogelijke systeemoplossingen hiervoor aan, wat men noemt ‘passief drainerend ontkoppelen’.
Een terras aanleggen verdient dus extra aandacht in de opleiding?
“Cursisten die al een bouwverleden hebben, vloeren vaak nog op zeer traditionele wijze terwijl de lijmen nu niet meer dezelfde lijmen zijn als 15 jaar geleden. Toen ik begon, hadden we witte en grijze lijm, opgedeeld in gewone en de betere (flex) en potjeslijm (pasta).” Opgelet: potjeslijmen zijn absoluut niet geschikt voor vloerplaatsingen, laat staan voor buitenbetegelingen! (nvdr)
“Ook de vloertegels zelf hebben een enorme evolutie doorgemaakt. De lijmen en voegsels konden dan ook niet achterblijven en bieden ons nu een gamma om aan alle toepassingen te voldoen. Wij als instructeur volgen daarom ook regelmatig scholingen om bij te blijven.”
“In onze werkruimte oefenen we, tot we het gewenste resultaat krijgen. Dat gaat over afwerking, snelheid, maar even goed over orde en op tijd komen.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief