1. Natuursteen reinigen met azijn
Consumenten zijn zich vaak niet bewust dat zowel onderhoudsproducten als natuursteen een chemisch karakter hebben. Natuursteen onderhoud je dan ook enkel en alleen met aangepaste reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor natuursteen. Dit wil zeggen: een product met de juiste pH-waarde van zeven (neutraal). Zachte steensoorten zoals kalksteen, marmer of travertijn, zullen een uiterst ongewenste reactie vertonen wanneer ze worden gereinigd met azijn of bleekwater omdat de pH-waarde van deze producten te zuur is. Het gevolg zijn matte vlekken en in sommige gevallen wordt de steen zelfs verbrand door het bijtende karakter van deze agressieve reinigers.
Nochtans is het zo dat sommige hardere natuursteensoorten zoals graniet best tegen een stootje kunnen. Ook al zal graniet geen zichtbare schade oplopen bij het gebruik van bv. azijn, toch zal het product een nadelig effect hebben op de beschermende coating of het impregneermiddel waarmee het natuurstenen oppervlak werd behandeld. Het gevolg is dat de steen veel vaker dient te worden behandeld en geïmpregneerd, dan wanneer het juiste, pH-neutrale reinigingsproduct zou worden gebruikt.
Maakt de consument gebruik van een poetsbedrijf, dan dient hij er zich van te vergewissen dat ook zij werken met de juiste reinigingsmiddelen.
2. Het gebruik van schuursponsjes
Vlijtige huiseigenaren denken vaak ten onrechte dat ze krasjes, etsen of doffe vlekken uit hun natuursteen kunnen verwijderen door ze te lijf te gaan met schuursponsjes of andere krassende materialen. Dit is absoluut uit den boze! Natuursteen dient steeds te worden behandeld met een zachte doek en een poging om een vlek ‘weg te schuren’ zal altijd leiden tot een ergere situatie dan voorheen. Elke steen zal doorheen de tijd een natuurlijke patine ontwikkelen die het unieke karakter ervan net mooier maakt. Krijg je toch een particulier over de vloer voor wie die ene vlek een doorn in het oog blijkt te zijn, dan biedt de vakman de enige uitweg. Deze zal het natuurstenen oppervlak opnieuw afschuren en van een gepaste afwerking en impregnering voorzien waardoor het oppervlak er opnieuw gloednieuw zal uitzien.
3. Zand, stof en vuil niet tijdig wegvegen
Heeft je klant een vloer in natuursteen? Wijs hem dan zeker op het belang van het tijdig wegborstelen of stofzuigen van zand en andere minuscule stofdeeltjes. Ook al merk je ze nauwelijks op, deze microkorreltjes gedragen zich mettertijd als een schuurmiddel onder je schoenzolen. Sporen van ‘beloop’ zullen zichtbaar worden in de vorm van mattere vlekken. Een gepolijste vloertegel in natuursteen zal immers het licht erop weerkaatsen, daar waar microscopische krasjes net het omgekeerde effect genereren. Een vloer in natuursteen dient dus dagelijks, of minstens om de twee dagen, te worden schoongeveegd door middel een droge borstel of een stofzuiger, en één keer per week met water en een neutrale reiniger te worden gereinigd.
4. Druk belopen zones onbeschermd laten
Is er sprake van druk belopen zones in een woning, dan is het geen slecht idee om vloerkleden zoals tapijten of lopertjes te leggen op plaatsen die gevoelig zijn aan slijtage: de hal, keuken, garagedoorgang, enz. Ook deurmatten binnen en buiten houden stof, steentjes en vuil buitenshuis.
5. Natuursteen te weinig impregneren
Voor veel natuursteensoorten maakt een geregelde impregnering deel uit van het onderhoudsplan. Ook al kunnen particulieren hun werkblad in natuursteen perfect zelf impregneren, toch vinden vakexperten dat een professional de beste resultaten levert. Om de drie tot vijf jaar een professionele impregnering of coating laten aanbrengen, is een slimme investering die een mooi langetermijnresultaat beoogt. Ook al zal een dergelijke onderhoudsbeurt bijdragen tot het voorkomen van vlekvorming, toch is een geregelde reiniging onontbeerlijk. Met de juiste zorg en een goed onderhoudsplan, zullen oppervlakken in natuursteen jarenlang schitteren in huis. Elke natuursteen is bijzonder en apart, en voor velen is het net de vorming van die kleine onvolkomenheden die deel uitmaken van het unieke verhaal dat hun steen vertelt.