Samen risico’s in keten aanpakken
Steeds meer bedrijven in de natuursteenketen willen bijdragen aan een betere wereld. Ook hun klanten, zowel consumenten als aanbestedende diensten, vragen hier in toenemende mate om. “We kunnen de ogen niet sluiten voor de risico’s in onze keten,” zegt Niels van den Beucken, algemeen directeur van Arte.
“Ik ontmoet steeds meer bedrijven die hiermee aan de slag willen maar niet goed weten waar te beginnen. Om zaken als kinderarbeid en gevaarlijke werkomstandigheden te kunnen aanpakken, moet je de vraag- en aanbodkant bij elkaar brengen en dat gezamenlijk doen. TruStone biedt deze samenwerking en dat is uniek in de sector.”
Wetgeving
Er is Europese wetgeving in de maak met verplichtingen voor bedrijven op het gebied van mensenrechten en milieu (de Corporate Sustainability Due Diligence Directive – CSDDD), en verplichtingen hoe hierover te rapporteren (de Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD). Ook op ondernemingen in de natuursteenketen wordt deze wetgeving naar verwachting van toepassing doordat ze zelf moeten gaan rapporteren of informatie moeten aanleveren aan andere bedrijven die rapportageplichtig zijn.
Van den Beucken: “Bedrijven in het convenant hebben een voorsprong. In TruStone kan iedereen op een laagdrempelige manier meedoen en krijgt daarbij advies en ondersteuning van het secretariaat."
Projecten
Via collectieve projecten met overheden, vakbonden en ngo’s, werken deelnemende bedrijven aan verbeteringen in de keten. Zo is vorig jaar een project gestart met de Nederlandse vakbond FNV, de internationale vakbond BWI, enkele deelnemende bedrijven en leveranciers van graniet in Tamil Nadu, India. Doel van het project is om de sociale dialoog tussen management en werknemers van productielocaties te bevorderen. Een ander voorbeeld is de risicoanalyse van de keten in Zimbabwe. Dit gaf deelnemende bedrijven een beter zicht op de gevolgen van hun import. De volgende stap is het opzetten van een stakeholderdialoog tussen leveranciers en importeurs, de overheid, lokale vakbonden en ngo’s om de risico’s te bespreken en tot oplossingen te komen.
“Je ziet dat we stap voor stap verder komen en we helpen ook elkaar. Dat leerproces vind ik heel belangrijk voor de sector,” aldus Van den Beucken.