Breda en Rotterdam nemen deel aan Initiatief TruStone
Maatschappelijk verantwoord inkopen vinden veel gemeenten belangrijk om bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden van werknemers te verbeteren of kinderarbeid tegen te gaan. Dit speelt ook een rol bij de winning en verwerking van natuursteen, die door gemeenten wordt toegepast in de openbare ruimte op pleinen, gebouwen en monumenten.
Jeroen Bruijns, wethouder Buitenruimte en Regio Breda: “In de gemeente Breda doen we al lange tijd ons best om alleen gebruik te maken van verantwoorde natuurstenen. Mensenrechten en het milieu staan voor ons voorop. Het kost ons veel moeite om te kunnen garanderen dat de ingekochte natuursteen daadwerkelijk aan de Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) voldoet. TruStone geeft ons nog meer zekerheid over de herkomst. Daar dragen we graag ons steentje aan bij. We vinden dat we op dit vlak als stad ook een voorbeeldrol hebben. Door ons hier met elkaar internationaal hard voor te maken, kunnen we daadwerkelijk het verschil maken.”
Door duurzaam inkopen een betere wereld
“De aansluiting van Rotterdam bij het Initiatief TruStone past perfect bij het motto van Rotterdam ‘Door duurzaam inkopen een betere wereld’”, zeggen Ramon van der Pluijm, Projectmanager en Paul Sahni, Contracteigenaar van de gemeente Rotterdam.
Convenantsvoorzitter van Trustone Pieter van der Gaag is blij met de toetreding van Breda en Rotterdam: “Het is goed om te zien dat steeds meer gemeenten actief willen bijdragen aan verduurzaming van de natuursteenketen. Het secretariaat van TruStone biedt hen via het Internationale Sociale Voorwaarden-loket ondersteuning om natuursteen maatschappelijk verantwoord in te kopen. Wij staan klaar om hen te ondersteunen”
Het totaal aantal deelnemende Nederlandse gemeenten komt met de aansluiting van Breda en Rotterdam op tien. Ook het Rijksvastgoedbedrijf is aangesloten bij het convenant. In Vlaanderen nemen 29 gemeenten deel aan TruStone, naast de Vlaamse overheid.