Tibbo Van Geert doet natuursteen alle eer aan
Investeren in evolutie
We mochten deze natuursteenliefhebber ontmoeten in het mondaine Knokke Het Zoute, waar prachtige en unieke interieurs geen uitzondering zijn. Niet verwonderlijk dat Tibbo Van Geert er regelmatig opdrachten moet uitvoeren. De precisie waarmee deze tegelzetter zijn meetpunten in een ruimte bepaalt, heeft hij te danken aan een stevige investering in een innovatief computertoestel die alles tot op een tiende van een millimeter kan omzetten in een driedimensionale tekening. Het legt hem geen windeieren, zo blijkt uit ons gesprek.
“Ik meet de hele ruimte eerst digitaal op”, legt Tibbo ons uit. “Daarna teken ik alles uit in autoCAD. Via mijn ontwerp wordt alles omgezet in werkelijke natuursteenplaten op maat die via waterjet en CNC-gestuurde machines worden verzaagd. Mijn innovatieve meetmachine is een meer betrouwbare manier om de manuele opmetingen van weleer om te zetten in exacte afmetingen. Het is echt waanzinning met welke precisie ik een 3D-tekening kan weerspiegelen in de praktijk. Bovendien pas ik altijd de dubbele verlijmingstechniek toe, met de lijmrillen ook op de legzijde van de natuursteenstukken. Zo vermijd ik holtes tussen ondergrond en tegel.”
Op de vraag hoe hij er toe komt om zo te werk te gaan, antwoordt hij stellig: “Ik investeer continu in opleiding en bijscholing. Hiervoor heb ik verschillende dagen en avonden opgeofferd. Maar het geeft me voldoening om de kennis die ik nu bezit om te zetten in mijn dagelijkse activiteiten. Enkel op die manier kan je je onderscheiden van zij die minder tijd en geld willen investeren in de evolutie van ons vak. Ik geloof dat mijn inspanningen zullen lonen op lange termijn. Ik ben nu zo’n 16 jaar zelfstandig actief en pas de laatste zes jaar ben ik op de gewenste koerssnelheid geraakt. Dat bewijst dat ik juist zat.”
Liever een laag te veel dan te weinig
Samen met een van zijn drie medewerkers streeft Tibbo Van Geert niet alleen naar veiligheid en netheid op de werf. Ook voor het uitvoeren van zijn taken volgt hij de regels en richtlijnen van de fabrikant.
“Bij het realiseren van een douche die waterdicht gemaakt moet worden, geef ik liever een laag te veel dan te weinig. Hiervoor richt ik mij altijd naar adviseurs van de lijmfabrikanten en andere leveranciers. Luisteren naar de raad van deze mensen is al half gewonnen. Ik zie nog al te vaak collega-tegelzetters die een eenvoudige pasta-laag aanbrengen om een douchecel waterdicht te maken. Vaak kun je er de ondergrond nog door zien. Dat begrijp ik echt niet. Ik stel mij soms vragen bij de praktijken van sommige ‘cowboys’. Zelf leg ik op z’n minst 4 lagen waterdichtingscoating op elkaar tot zelfs 6 lagen om de wanden dampdicht te maken. Daarbij verwerk ik de dichtingsstroken, hoekstukken en manchetten vol in de massa om er zeker van te zijn dat alles perfect afgesloten is voor eventueel insijpelend water of ongewenst vocht die achter mijn geplaatste natuursteen kan kruipen. Liever het zekere voor het onzekere nemen.”
Ongeziene detaillering en hoge afwerkingsgraad
Wanneer we foto’s bekijken van de werken van Tibbo, valt ons op dat we nauwelijks kunnen zien waar twee panelen aan elkaar gelijmd zijn. Ook de nauwkeurigheid van boorgaten en uitsnijdingen lijken zelfs onrealistisch te zijn. Hoe krijgt Tibbo dat voor elkaar?
“Zoals gezegd, ik meet alles met de grootste precisie eerst digitaal uit. Waar mijn verstekken elkaar raken is amper minder dan 1 millimeter speling. Ik werk voor toparchitecten die sowieso een afwerking boven de 1 mm afkeuren. Dan weet je meteen wat je te doen staat. Geen woorden maar daden. Ik ben het aan mezelf verplicht om vakmanschap af te leveren. Voor mij is dit steeds een uitdaging waar ik volop voor ga.”
Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Dat is bij deze natuursteenliefhebber niet anders. “Ik creëer unieke ontwerpen voor veeleisende klanten die mijn werk weten te appreciëren en wil de puntjes steeds pal op de ‘i’ zetten voor hen. Alleen het beste is goed genoeg.”
Waarom investeert Tibbo niet in een eigen waterjet of CNC-technologie, waardoor hij zelf zijn eigen stukken in natuursteen kan maken, vragen we ons af. “Ik kreeg inderdaad al een aantal keer die vraag. Maar voor mij is het antwoord duidelijk: ik wil op de werf actief zijn en de afwerking zelf uitvoeren of ten minste heel nauw opvolgen. Het is me niet om de investering in een machinepark te doen, maar ik besef dat ik dan zelf de beleving van de finale afwerking niet meer van dichtbij zal kunnen meemaken. Ik wil erbij zijn en niet in een bunker vanop afstand mijn bedrijf leiden. Ik wil van de eer van mijn werk genieten als de klant ’s avonds langskomt en mij en mijn team complimenten geeft over de realisatie. Hier ben ik fier op en mijn medewerkers denken in dezelfde richting met mij mee.”
Eigen creativiteitsoplossingen
Naar een voorbeeld van een keukenbouwer ontwierp Tibbo Van Geert zijn eigen onzichtbaar controleluik-systeem. “Door het gewicht van de natuurlijke steen, diende ik een klikscharnier te ontwerpen die tegen een stootje kan. Met de nauwkeurigheid van amper een halve millimeter kan je nauwelijks zien waar het luik is ingebouwd. Zo heb ik zelfs in douches afvoersystemen ontworpen waar er geen goot te bespeuren is. Via onzichtbare openingen laat ik water evacueren op een heel inventieve manier.”
Onze technisch hoofdredacteur had het ooit over de primeur ‘Tatoeëren van tegelvoegen’ om bijvoorbeeld marmerplaten in open boek dwars doorheen de voegspecie te laten doorlopen. Bij Tibbo merken we dat hij deze technologie reeds toepast. Is dat zo?
“Zeker niet, maar het is wel een inventief idee. Ik los dit op een andere manier op. Hoe we dit precies doen, wil ik niet helemaal uit de doeken doen. We zien dit een beetje als unieke bedrijfskennis en dat willen we niet zomaar openbaar maken. Want wie weet is dit wel het gat in de markt (lacht)? Wij maken onze voegkleuren zelf naargelang de kleur van de vlam, tekening of waaier die in de steen moet doorlopen. Bij mij kan je zo goed als niet zien dat een voeg mijn natuursteenplaten verbindt. Alles moet gewoon één geheel zijn. Ik heb zelfs al een vloerwerk uitgevoerd waarbij ik achteraf alles afgepolijst heb tot onzichtbare verbindingen.”
Biografie Tibbo Van Geert
- Leeftijd: 37 jaar
- Dochter: Gaëlle, 3 jaar, geboren op 21 maart, een echte Ram
- Partner: Charlotte, apothekeres
- Hobby’s: Fitness en body building
- Favoriete films: James Bond 007
- Favoriete gerecht: in het weekend samen met mijn vrouw genieten van een klassieke Cote à l’Osse met pepersaus en vers gesneden frietjes
Speciale dienst na verkoop voor het onderhoud van natuursteen
Na oplevering van zijn werven, kun je bij Tibbo nog voor meer terecht, zo blijkt. “Ik heb in mijn loopbaan gemerkt dat bijna geen enkele onderhoudsfirma voldoende kennis heeft over de manier waarop je natuursteen correct moet behandelen, laat staan onderhouden. Daarom heb ik mijn eigen onderhoudsproducten ontworpen. Binnenkort start ik een webshop waar ik mijn eigen productmerk zal promoten zodat natuursteen zijn eigenheid kan behouden. Het productassortiment zal gaan van middelen voor diepte-reiniging en vlekstop tot het dagelijks onderhoud van natuursteen. Momenteel heb ik klanten die mij een jaarlijkse opdracht geven om hun natuursteen opnieuw te reinigen, eventueel te herbewerken, en te behandelen omdat ze er zelf de tijd niet voor hebben of willen uittrekken. Ze schenken het vertrouwen liever aan een specialist die bekommerd is om het natuurlijk schoon in hun huis. Daar zorg ik dan wel voor, en met ongelofelijk veel plezier!” (lacht)
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief