Tommy Demaiter & Francis Dejonghe: techniek en administratie in duo ontdekt
Hoe en waarom heb je gekozen voor het beroep ‘tegelzetten’?
Tommy: “Eigenlijk was ik een eerder ongeïnteresseerde student aan het VTI afdeling Bouw. Ik werd pas echt gelukkig toen ik kon beginnen als leercontract bij een gespecialiseerd tegelzetter in mijn streek. Tot aan mijn 19 jaar werkte ik in het regime school/werkvloer en ondertussen leerde ik heel veel bij. Vooral omdat ik er regelmatig mijn plan moest trekken en zelf beslissen hoe ik bepaalde zaken kon aanpakken. ‘Tegels plaatsen met verstand’ was het voornamelijk. Op ervaring kon ik toen nog niet teren, maar enkel met je handen werken is niet zo een goed idee. Bij het plaatsen van tegelwerk moet je nadenken en met volle goesting je ‘ding’ kunnen doen. Dat is ook de reden dat ik onmiddellijk na mijn studies en stages zelfstandig ben geworden met mijn eeigen tegelbedrijf bvba Demaiter.”
Is er een bepaalde doorbraak gekomen in jouw carrière of een referentieproject?
Tommy: “In 2008 kreeg ik de unieke kans om de privéwoning te betegelen van wijlen Frans Keirsebilk, vader van Filip, huidige zaakvoerder van het Westvlaams Tegelhuis. Het speciale toen was dat er ook keramische grootformaattegels van slechts 3 mm dik geplaatst moesten worden op de vloer, zonder vezelversterking aan de legzijde. De enige tools die in deze periode beschikbaar waren om dit soort tegels te snijden was het “possetje” van Kerlite, waar de typische oranje glassnijder in stak met platte kop om langs een glazenierslat te snijden. Daarnaast was er op de markt ook nog een traag draaiend watergekoeld handzaagmachinetje verkrijgbaar om andere insnijdingen zonder risico op breuk te kunnen uitvoeren. Opmerkelijk was toen dat het kleine schijfje dat er op zat in tegenovergestelde richting draaide. En als ik het goed voorheb, denk ik dat toen mozaïekschijfjes werden gebruikt om zeer zuivere snedes te kunnen verkrijgen.”
“In elk geval, een unieke kans die ik niet kon laten liggen. Ik had wel al gehoord van die dunne XXL-tegels, maar had ze op dat moment nog nooit geplaatst en zeker geen dergelijke grootformaten van een meter op een meter. Dat project beschouw ik een beetje als de start van mijn ‘XXL-periode’, als je het zo kunt noemen. Vijf jaar later was ik volledig gespecialiseerd in grote dunne keramiektegels. Vandaag bekleden we niet alleen vloeren en wanden met grote tegelplaten, maar doen we ook de echte finesse-projecten op hoog niveau. Ondertussen werk ik met 3 vaste medewerkers Ward, Bruno en Dailen, die volledig mee zijn in het XXL-verhaal.”
Welke zijn jouw favoriete projecten waarvan je zegt: “Dat is het”?
Tommy: “Maatwerk! Ik wil het niet enkel bij het betegelen van badkamers, inloopdouches, niches en algemene vloeren houden. Waar ik echt mijn gading in gevonden heb, is het bekleden van meubels, keukeneilanden, tafels en lavabo’s met dunne keramische materialen. Bij imitatie marmers bijvoorbeeld is het plaatsen van een “open of gesloten boek” voor mij een uitdaging, net als het laten doorlopen van vlammen of figuren op tafelboorden of ingemaakte kasten. Ik heb er mijn visitekaartje van gemaakt. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven en sportclubs behoren tot mijn cliënteel.”
“Als één van mijn mooie referenties kan ik met fierheid het sanitaire blok en de brasserie van tennisclub Isis aanhalen, die zich situeert op de bekende Bosmolens te midden in de groene rand van Izegem. Wat daar begon als een kleine tennisclub met enkele vrienden uit 1957, is vandaag in 60 jaar uitgegroeid tot een volwaardig en bekend sportcentrum waar elke tennisser en padelspeler zijn gading vindt. Het hele sanitaire blok en de bar werden bekleed met dunne supergrote keramische platen, een imitatie travertin van 6 mm. Van op een kleine meter afstand kan zelfs een professional het onderscheid amper nog zien tussen dit model en een echte natuursteen. Ook bij dit project hebben we geprobeerd om zelfs het kleinste detail niet uit het oog te verliezen. De douches, de lavabo’s en de toiletten zijn een oogstrelend voorbeeld van wat men allemaal met dunne keramische tegels kan doen.”
Biografie Tommy
- Geboren op 10 augustus 1979
- Gezin: gehuwd met Stefanie, twee kindjes Ralph en Emilia
- Hobby’s: autosport, padel en tennis
- Favoriete muziek: Singer song writers
- Favoriete film: Buiten voetbal, geen interesse in TV
- Favoriete reis: Survival-trips algemeen. Ben een soort “colombus” aan het restaureren waar ik met mijn gezin mee zal trekken
- Favoriete eten: Italiaans, zonder twijfel
Regelmatig bijscholen, voor u een noodzaak of overbodig?
Tommy: “Ja, zeer zeker, zowel fabrieksopleidingen als bijscholingen, waar mijn voorkeur naar uit gaat. Ik ben recent lid geworden van BITA, omdat daar vooral professionals les geven die zelf nog elke dag op de werkvloer staan en heel spontaan omgaan met het oplossen van problemen die zich op de werf kunnen voordoen. Niet dat de opleiding van producenten minderwaardig zijn, maar er is daar toch ook altijd een tintje “commerce” bij. Dat heb je bij neutrale tegelzettersopleidingen niet.”
“Niettegenstaande men mij een specialist XXL noemt, wil het heus niet zeggen dat ik niet meer kan bijleren. Ik weet verdorie goed dat dunne platen 100% vol verlijmen op moeilijke ondergronden, zoals composiet, hout, enz. geen sinecure is. Daarenboven is het belangrijk om de komst van innovatieve tools op te volgen. Het kan enkel mij en mijn medewerkers helpen om ons werk nog secuurder aan te pakken. Manipuleren, boren, snijden, slijpen en polijsten zijn belangrijke bewegingen in onze stiel waar het juiste gereedschap op de juiste plaats uiterst handig kan zijn.”
Welke zijn de toekomstambities voor jou en jouw bedrijf?
Tommy: “Ik ben absoluut geen bureaucraat, wel een technieker pur sang. Als ik papieren zie, krijg ik rillingen! (lacht). Ik moet rustig kunnen nadenken over de creaties waar ik mee bezig ben om ze te kunnen uitvoeren met de puntjes op de i. Daarom wens ik mijn opgedane kennis en ervaring verder uit te bouwen met mijn nieuwe zelfstandige collega Francis Dejonghe. Hij is de man die niet alleen mijn administratiedruk kan verlichten, maar vooral onze strategie kan optimaliseren. Ik denk bijvoorbeeld aan het opmaken van offertes die op tijd bij mijn klanten toekomen, het leggen van contacten, het onderhouden van zakenrelaties, etc. Soms liep ik weken achter met mijn administratie en het beantwoorden van mails, wat nu voltooid verleden tijd zal zijn. ‘L’union fait la force’, zeg maar.” “Bovendien is Francis geen onbekende in onze sector. Hij heeft jarenlange ervaring in de natuursteenwereld en hij heeft ook nog altijd een eigen gespecialiseerd trading bedrijf in natuursteen. Ondertussen hebben we een plan uitgewerkt waar we beiden beter van worden en uiteraard een meerwaarde zullen kunnen bieden aan de tegelzetter en de natuursteenbewerker.”
Biografie Francis
- Geboren op 17 februari 1972
- Gezin: mijn vriendin Ann en zoon Michiel
- Hobby’s: autosport en lekker gaan eten
- Favoriete muziek: Lounge en soft (geen pots)
- Favoriete film: James Bond 007
- Favoriete reis: Verre Oosten
- Favoriete eten: alles, zolang het geen kaas is. Een lekkere Cote à l’Os met frietjes en mayo
Francis, hebben jullie de ultieme ‘klik’ gevonden?
Francis: “Absoluut. Ik nam Tommy al op 17-jarige leeftijd mee naar de internationale natuursteenbeurs Marmomac in Verona om hem toonzaalstanden- en boxen te leren plaatsen voor een natuursteenbedrijf. Al die jaren hielden we regelmatig contact door een gezamenlijke passie, de autosport. Ook mijn zoon is net als Tommy een fervente rallyliefhebber en zo verloren we elkaar niet echt uit het oog. Het idee om samen iets te doen op professioneel vlak, kwam eigenlijk van Tommy die mij opbelde om te kijken of we samen rond grote keramische dunne platen iets unieks konden realiseren. We hebben veel nagedacht en geoefend om speciale keukentabletten en andere niet-alledaagse keramiekbekledingen te plaatsen op bestaande materialen, zoals op deuren bijvoorbeeld.” “Vooral omdat Tommy het zich ontzag om het administratieve luik voor zijn rekening te nemen, stelde hij voor om het papier- en lobbywerk aan mij over te laten. Op die manier zijn we heel complementair en is er een synergie ontstaan waarbij we elkaar perfect begrijpen: ik doe de algemene administratieve taken en Tommy alle specifieke tegeltechnieken.”
“En zo is de VOF CREAMIC geboren. Een vennootschap onder firma, wat boekhoudtechnisch voor ons het interessants bleek. Het is een eenvoudige manier waarop twee of meer personen samen een onderneming kunnen oprichten. Onze zetel is gevestigd in Roeselare. CREAMIC komt eigenlijk van de logische afkorting ‘Creatief met Ceramiek’ en zowel onze e-mailadressen als de website kunnen zonder probleem met dezelfde naam geïnstalleerd worden.”
“Onze corebusiness is dus creatief bezig zijn met dunne keramische materialen. Een hele uitdaging als je kijkt naar de resem mogelijkheden die keramiek ons vandaag de dag biedt. Ons doelpubliek? In de eerste plaats interieurarchitecten, de industrie, hoofdaannemers, projectontwikkelaars, maar evenzeer particulieren die houden van creatieve kwaliteit. Een heel brede waaier aan mogelijkheden dus, waar wij de komende jaren willen op werken. Hou ons in het oog, want we hebben in de toekomst nog veel meer in petto.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief