Van doorwinterde tegelzetter tot zaakvoerder van Stone Trend
“De weg naar het tegelzetten was vrij vlug gebaand. Op jonge leeftijd startte ik met een deeltijds leercontract. Ik leerde de stiel kennen als jobstudent waar ik mee ging vloeren op zaterdag. Het sprak me aan. Ik volgde deeltijds onderwijs en combineerde dit met het opbouwen van praktijkervaring. Een ideale combinatie. In het VTI in Roeselare volgde ik school en had het geluk omringd te zijn door een goede leraar die de praktijk goed in de vingers had. Vanaf mijn twintigste heb ik me volledig als zelfstandige tegelzetter gevestigd.”
Aan het woord is Dries Catteeuw. Vijftien jaar lang deed hij ervaring op in de wereld van keramiek en natuursteen. Dries zag de markt evolueren naar steeds grotere formaten, en naar steeds veeleisender wordende klanten. Dat schrikte hem niet af, wel integendeel. “Geef mij maar de speciale opdrachten. Grote oppervlakken betegelen met een 60x60, daar haal ik niet langer mijn voldoening uit. Laat me liever puzzelen met grote XXL-formaten, maar ook rustieke bouwmaterialen vind ik fijn om mee te werken. Momenteel ben ik bezig aan een oude hoeve tussen de wijnvelden van Harelbeke. Het is een prachtig project met oude gesmoorde terracotta tegels, oude boomse gesmoorde plavuizen, halfsteense of dambord legpatronen,… een prachtig project van Architect Peter Bovijn. Ik leg de lat hoog en doe graag iets wat een ander niet doet. Zo kan je het verschil maken.”
Project in de kijker
In Knokke had Dries Catteeuw onlangs een mooie particuliere werf waarbij hij instond voor het tegelen van het gelijkvloers met keuken, inkom, garage, drie badkamers en het buitenterras.
“Via architectenbureau Scratch uit Knokke (Arch. De Taille-Van Parys) ontvingen we deze mooie opdracht waarbij de klant koos voor een bleke keramische grootformaattegel van 120x120 cm. De tegel werd doorgetrokken van binnen naar buiten en moest in halfsteensverband worden geplaatst. Ook in drie van de vier badkamers werd dezelfde XXL-tegel gebruikt, dewelke werd doorgetrokken op de wand."
"Het belangrijkste aspect aan deze werf was dat de voegen moesten doorlopen, zowel van binnen naar buiten, als van de vloer naar de wand. Hiervoor kregen we een gedetailleerd legplan door de architect aangereikt. Dat was toch wel een uitdaging. Bijna alle tegels hebben we hierdoor moeten versnijden. Ook de traptredes werden ter plaatse verzaagd uit de platen en afgewerkt in verstek.”
Opbouw
“We startten met het plaatsen van een primer op de chape. Daarop kwam een ontkoppelingsmat van Schlüter. Lijmen van grootformaattegels doen we steeds met speciale lijm voor XXL-tegels. Ik ben zelf verdeler van diverse merken waar ik graag mee werk, en kies mijn lijm steeds in functie van het project en de gebruikte materialen. In dit geval was de lijm vezelversterkt waardoor een extra sterkte wordt verkregen. Dat is alvast een tip die ik wens mee te geven: bespaar niet op je lijmkeuze, en al helemaal niet wanneer je met grootformaattegels werkt.
De tegels werden dubbel verlijmd. Hiervoor gebruikte ik een kam van 4 mm om de achterzijde van de platen mee in te lijmen. Voor de muur gebruikte ik een schuine kam. Nadien werd nog met een triller over de platen gegaan om zoveel mogelijk hechting te garanderen.
Tien jaar geleden plaatsten we ook al grootformaattegels. Het versnijden ervan gebeurde toen echter nog met een eenvoudig glassnijdertje. Speciale tangen bestonden toen nog niet. Dan hoopte je dat de plaat brak waar ie moest breken. Vandaag gebruiken we nieuwere tegelsnijders voor het versnijden van XXL-platen. Dat gebeurt altijd op de werf zelf en steeds met de hand; nooit vooraf met de waterjet.”
Is XXL één van jouw specialiteiten geworden?
“Dat denk ik wel ja. Het is een mooi materiaal maar het is wel zoeken naar de juiste technieken. Wat ik heel belangrijk vind wanneer je XXL-platen verwerkt en plaatst, is dat je een perfect rechte werkplaats hebt als basis. Wij investeerden een redelijk bedrag in materiaal om XXL-tegels op een degelijke manier te kunnen verwerken en (ver)plaatsen: twee tafels die perfect plat zijn, degelijk snijgerief en een stevig draagkader. De ruimtes waarin je werkt zijn op een werf niet altijd groot, en zo een plaat is snel gebroken. Ook in dit project waren de badkamertjes klein en hadden we te maken met schuine hoeken. Mijn collega liep op zijn knieën terwijl hij een loodzware verlijmde XXL-plaat verplaatste. Als tegelzetter sleur je met gewichten en sta je soms in posities die je niet voor mogelijk acht. Maar het moeilijke is terzelfdertijd het leuke aan onze job. Binnen een paar jaar gaan we kunnen zeggen: ‘Weet je nog, in dat badkamertje in Knokke…’.
Ik heb mezelf alles zelf aangeleerd wanneer het aankomt op XXL-platen verwerken en plaatsen. Ik schoolde me hier en daar wat bij, maar volgde nooit een gespecialiseerde opleiding. Ook met het verzagen van verstekjes verliep dat zo. Al doende leer je. Verstekken verlijm ik steeds met tweecomponentenlijm. Hierbij ga ik op zoek naar een kleur-op-kleur lijm die past bij de tegel. Ik slijp alles met de hand, laat een millimetertje over, schuur vervolgens alles op met een schuurpadje zodat dat verstekje heel fijn staat om dan met een tweecomponenten op te lijmen. Dat is de mooiste afwerking, toch? Ik ben allergisch aan afwerking met aluminium profielen. Is dat nu werkelijk nodig?
Ik werk met diverse lijmfabrikanten samen en kies steeds mijn lijm in functie van het type project en het soort materiaal. Ben ik niet zeker, dan bel ik de lijmfabrikant voor advies en vraag ik naar de voorschriften. Tegellijmen kunnen flink verschillen in prijs. Het is belangrijk dat je met alle parameters rekening houdt alvorens je beslist met welk merk je te werk zal gaan. Sommigen kiezen enkel voor de laagste prijs, maar wat ze daarbij vergeten is dat je uit een duurdere zak soms ook veel meer volume kan halen.”
Opbouw buitenterras
"Voor buitenwerken gebruiken we steeds een drainagebeton van 15 cm dik waarop een chape komt van 10 cm. De tegels in dit project werden dubbel verlijmd met een S2 lijm voor buiten. Voor de afwatering kozen we dunne, bijna onzichtbare L&S gootjes. De klant koos voor zwarte gootjes die mooi pasten bij de zwarte raamprofielen. Voor het voegen kiezen we een merk, afhankelijk van het type en de kleur van de tegel. Niet elk merk heeft het juiste kleurentype ter beschikking. Vind je toch niet wat je zoekt, dan leert de ervaring mij dat het soms minder erg is om een tint te donker te gaan dan te bleek. Een te bleek voegwerk kan de hele look van je tegelwerk naar de vaantjes helpen.”
Stone Trend
Sinds 1 januari 2022 werd Dries Catteeuw zaakvoerder van de Brugse tegelzaak Stone Trend. Dat maakt dat hij vandaag de plaatsing in handen geeft van een ervaren team, en hij zelf fungeert als aanspreekpunt voor architecten en aannemers. Samen met zijn vrouw Céline, Kurt Vanquathem en diens zoon Jelle, leidt hij de werking van de zaak in goede banen. “In onze showroom vinden klanten alle soorten tegels voor binnen en buiten, en geven we plaatsingsadvies uit eerste hand. Het is een nieuw elan in mijn job als tegelzetter waar ik me goed in voel!”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief