Vervelend vochtprobleem leidt tot discussie
Vochtsporen
Kort na de renovatie van een kantoorgebouw meldt de eigenaar een bizarre beschadiging. Vooral in de hoeken van het kantoor bladdert de nieuwe verf boven de plinten beetje per beetje af. Na herhaaldelijk contact met de aannemer wordt uiteindelijk een tegensprekelijke expertise georganiseerd, waarbij de voornaamste partijen ter plaatse worden samengeroepen.
Bouwheer, aannemer en tegelzetter moeten hierbij hun standpunt aan een expert uit de doeken te doen om de deskundige een duidelijk beeld van de omstandigheden te verschaffen. Ter hoogte van de vochtsporen paalt een terras uit betonnen klinkers aan. Blijkt ook dat de nieuwe ramen een groter formaat hebben dan de voorgaande en het terras hoger gelegen is dan de binnenvloer. Na het verwijderen van de plinten, voerde de expert verschillende vochtmetingen uit. De resultaten logen er niet om. Het water sijpelde naar binnen.
Destructief onderzoek
De aannemer gaat in het offensief en meldt dat de bouwheer zelf het terras heeft geplaatst en verantwoordelijk is voor het vochtprobleem. Volgens hem ligt het terras veel te hoog en kan op die manier het hemelwater gemakkelijk zijn weg naar binnen vinden. De eigenaar verdedigt zich en beweert dat door het plaatsen van de grotere vensterramen de waterkering doorbroken is. Dit is volgens hem de oorzaak van het probleem, vooral omdat aan het niveau van de betonklinkers bij het herplaatsen van het terras niets werd gewijzigd. Bovendien zou hij bitumen tegen het metselwerk hebben gesmeerd precies om zulke problemen te voorkomen.
De expert vraagt of er fotomateriaal ter beschikking is van de uitgevoerde ruwbouwwerken, maar het antwoord is negatief. Er dringt zich daarom een destructief onderzoek op. De deskundige stelt voor om de voorste rijen klinkers, die aansluiten met het parament, weg te nemen en zo meer te weten te komen over de toestand van de waterdichting. Alle partijen stemmen in.
Snel gevonden oorzaak
In zulke gevallen is er geen andere keuze dan het verwijderen van betonblokken of wegnemen van een vensterdorpel om van naderbij te inspecteren hoe de vochtimmigratie tot stand is gekomen. Het was dan ook een noodzakelijk kwaad om een destructief onderzoek te bevelen en dieper te gaan zoeken naar de oorzaak van het probleem. Vooral het feit dat de waterkering van de binnenmuren veel lager lag dan het niveau van het heraangelegde terras baarde de deskundige zorgen. Na wat heen en weer gekibbel stelde men tijdens het verwijderen van een dorpel al vast dat bij gebrek aan een waterdichting op het ondergronds metselwerk, dat zeer poreus was, het water langs dit ‘kanaal’ zijn weg had gevonden. Ter hoogte van de dorpel was ook geen DPC aanwezig!
De capilariteit van het geheel en het gebrek aan efficiënte waterdichting in de onderliggende lagen was dus duidelijk de oorzaak van de vochtinfiltratie aan de binnenkant. De algemene aannemer, die de werken had laten uitvoeren in onderaanneming en de architect die gelast was met toezicht op de verbouwingswerken moesten hun verantwoordelijkheid opnemen en de herstelkosten delen. Schuilt er een moraal in dit verhaal? Misschien is het eerder een tip: vooraleer plinten te plaatsen, doe misschien eerst nog even een vochtmeting…
Aandachtspunten voor het plaatsen van binnenplinten
Kap het pleisterwerk tot op de blote steen weg en tot enkele centimeter boven de waterkering en ongeveer 1 centimeter onder de plinthoogte, afhankelijk van het type. Na bevochtiging van de muur pleister je deze uitsparing uit met rijnzandmortel verrijkt met een waterdichtingsproduct. De plinten worden geplaatst op minstens 3 millimeter van de vloer. Het is handig hierbij kleine spietjes, voegplaatjes of een koord te gebruiken. De reden hiervoor is dat de plinten onderaan altijd afgewerkt moet worden met een elastische voeg van klasse E.
Plinten plaatsen met tegellijm
De plinten verlijmen met een verbeterde kleefcement (C2 of dergelijke). Krab de voegen uit, was de plinten af en vul bij voorkeur enkel de stootvoegen op met een cementgebonden voegspecie. Het is raadzaam om in overleg met de schilder ook de bovenzijde van de plinten open te laten zodat hij de kleur van de opvulling (meestal een voegkit) kan aanpassen aan de kleur van de muren.
Plinten plaatsen in de mortel
In dit geval bepleister je de ontmantelde oppervlakte op voorhand met een vochtwerende mortel en plaats je de plint onmiddellijk met behulp van een mortel op basis van fijn rijnzand. Zuigende (poreuze) plinten verzadig je het best in water en laat je uitlekken vooraleer ze te plaatsen…
Algemene aandachtspunten:
- Strijk de muren in met een aangepast voorstrijkmiddel;
- Maak mortel aan met zand, cement, hulpstoffen (waterdichtingsproduct) en water;
- Plaats de plint vol in de mortel (volzat);
- Krab de voegen uit, reinig ze en vul ze gelijk op.
Opmerking:
Vochtgevoelige natuursteenplinten kan je bijvoorbeeld op dezelfde manier plaatsen, maar hier mag je enkel wit zand en witte cement gebruiken. De plinten mogen best niet verzadigd worden in water (vlekvormingsgevaar). Afhankelijk van het type natuursteen kan je altijd vooraf een proef doen.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
-
Het zal je als beginnende winkelier maar overkomen. Een voorziene totaalrenovatie van de winkelruimte, waar ook de vloer diende vervangen…
-
EUF TC: haantje-de-voorste in het hart van de Italiaanse keramiek
Een uitgebreid programma, samengesteld door Assoposa Italia, in combinatie met boeiende rondleidingen door fabrieken en afgerond met een… -
Vervelend vochtprobleem leidt tot discussie
Water zoekt altijd zijn weg, gaat de boutade. Maar niets is minder waar. Zo bleek ook in een expertisegeval waar vocht ter hoogte van de… -
Bijsturen plaatsingstoleranties, prioriteit voor de tegelzetter?
Klanten worden steeds kritischer en zouden bijna letterlijk met hun neus op de tegel een plaatsingswerk goed- of afkeuren. Vraag is echter,…
Met de delight tegellijmen heeft Weber een écht revolutionair product in huis
‘Slimmer. Sneller. Beter. En evenveel vierkante meter!’ Wie een nieuw product introduceert met die beloftes, moet sterk in zijn schoenen…De trends en toekomst van waterjet technologie
Het toepassen van de ‘waterstraalsnijtechnologie’ met behulp van waterjets is vandaag het middel bij uitstek om plaatmateriaal nauwkeurig…De mogelijkheden en toepassingen van waterjets: ingewikkelde vormen en fijne contouren
Waterstraalsnijden van steen is een fascinerende technologie waarmee zelfs de hardste steensoorten nauwkeurig en verfijnd kunnen worden…Waterjets combineren veelzijdigheid met de hoogste nauwkeurigheid
Inzicht in de technologie van een waterjet-machine is cruciaal voor bedrijven die de nauwkeurigheid en productiviteit van hun…
- 17/12/2024 - 15:53 Plaatsing
17/12/2024 - 15:53Bouwen voor generaties met Schlüter-Systems
- 17/12/2024 - 14:08 Plaatsing
17/12/2024 - 14:08De finishing touch van tegels zetten
- 17/12/2024 - 13:56 Plaatsing
17/12/2024 - 13:56Mapei en duurzaamheid: morgen begint vandaag