Do’s en don’ts bij het voegen van keramisch tegelwerk
Het gaat dan vooral over het esthetisch aspect. De voeg vervuilt, droogt bontgekleurd op of -erger nog- wordt niet helemaal hard. Dit is natuurlijk nefast voor de betegeling. Een voeg die niet voldoet, zorgt voor ontevreden klanten, onbetaalde facturen en is slechte reclame voor tegelwerk in het algemeen.
Voorgemengde voegmortels
Nochtans wordt de voeg alsmaar belangrijker bij de realisatie van een tegelwerk. Steeds harder wordende tegelsoorten, smallere voegbreedtes, sneller opleveren, de vraag naar gekleurde voegmortels en de hoge eisen die gesteld worden aan de voeg (flexibel, duurzaam, schimmelwerend, bestendig tegen agressieve reinigingsmiddelen,…) zorgen ervoor dat zelf samengestelde voegmortels niet meer voldoen en de vraag naar door een fabrikant voorgemengde voegmortels significant toeneemt. Al te vaak zien we op werven nog ‘zelfgemengde voegmortel’. Zand en cement, gekozen op basis van prijs maar ook dikwijls op basis van gebruiksgemak. Het zogenaamde vloeibaar invoegen en napoederen.
Wanneer een tegelzetter zelf mengt, dient hij te rekening houden met volgende elementen:
- vochtigheidsverschillen in het zand: dit is van dag tot dag verschillend en heeft een ingrijpende invloed op de kwaliteit en de kleur van de voegmortel;
- korrelgrootte, afkomst en zuiverheid van het gebruikte zand: hier is totaal geen controle op;
- verhouding zand/cement: zelden correct afgewogen;
- type cement.
Deze 3 elementen kunnen leiden tot problemen:
- onvoldoende aanhechting aan tegels;
- kleurverschillen en kleurschakeringen;
- onvoldoende uitharding door een foute water/cementfactor
Cementgebonden voegmortels
Elke tegelzetter kiest zijn tegellijm in functie van de toepassing, tegelsoort, type ondergrond. Dit moet ook gebeuren voor de voegmortel. Er bestaat al geruime tijd een Europese norm voor onder andere cementgebonden voegmortels, vervat in de EN 13888.
De minimale eisen die van toepassing zijn op de fundamentele karakteristieken van een cementgebonden voegmortel komen overeen met de aanduiding CG 1 (zie tabel 1).
Aan deze fundamentele eigenschappen kunnen nog bijkomende eigenschappen worden toegevoegd die de kwaliteit van de voegmortel verbeteren (zie tabel 2).
Elke tegellijmfabrikant beschikt over een uitgebreid assortiment ‘industrieel vervaardigde voegmortels’ die binnen deze norm vallen. Het gebruik van dergelijke voegmortels wordt sterk aanbevolen. Ook vind je bij de meeste fabrikanten een uitgebreid kleurenpallet dat mooi aansluit bij moderne tegeltinten.
De juiste keuze van de voegmortel is een eerste stap in het afwerken van kwalitatief tegelwerk. Minstens even belangrijk is de tweede stap: het correct verwerken van de ‘vooraf gemengde voegmortel’.
Correcte verwerking
Hieronder vindt u de richtlijnen en aanwijzingen om een keramische tegelvloer of -wand correct op te voegen:
- Ondervul de tegel met voldoende tegellijm, vermijd holtes.
- Zorg dat de droogtijden van de tegellijm en de ondergrond gerespecteerd worden. Vocht in de ondergrond kan aanleiding geven tot verkleuring van de voegmortel.
- Verwijder lijmresten uit de voeg.
- Maak het tegelwerk altijd schoon met stofzuiger, proper water en spons. Let op voor teveel water want dit kan weer de kleur beïnvloeden. Zorg ervoor dat de vloer droog is.
- Zorg dat er voldoende tijd over is om te voegen en te reinigen. Snel nog gaan opvoegen is uit den boze.
- Kies de geschikte industrieel vervaardigde cementvoegmortel en meng deze met zuiver leidingwater volgens de correcte verhouding door de fabrikant aangegeven. Gebruik een maatbeker of weegschaal.
- Meng lang genoeg en gebruik een menger, nooit met de hand! Gebruik een zuivere mengemmer.
- Voeg diagonaal in, vol en zat.
- Wacht voldoende lang met afsponzen. Te snel afsponsen is dikwijls dé oorzaak van bontgekleurde opdroging. De voeg is nog te nat waardoor de lichte sluier op de tegels in de voegen terechtkomt. Dit veroorzaakt verkleuring. Zodra de voeg niet meer aan je vinger ‘plakt’ kun je beginnen met afsponsen.
- Bevochtig voor het emulgeren eerst de sluier op het tegelwerk met de sponsplank en met zo weinig mogelijk water. Maak de sluier met draaiende bewegingen los van de tegel. Gebruik sponsen/sponsplank van goede kwaliteit en ververs regelmatig het water. Gebruik eventueel 2 sponsen en emmers: één voor het opnemen van de overtollige voegmortel en één voor na te sponsen met zuiver water.
- Lees de richtlijnen van de fabrikant grondig na.
Handtekening
We hebben het in dit artikel bewust niet over natuursteenvoegmortel en epoxyvoegmortels. Het specifieke karakter van dergelijke voegmortels vragen om een apart artikel.
Indien met al het bovenstaande terdege rekening wordt gehouden dan kan het voegwerk gezien worden als de handtekening van de tegelzetter. De kers op de taart waarmee je je als vakman kan onderscheiden.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
-
Het zal je als beginnende winkelier maar overkomen. Een voorziene totaalrenovatie van de winkelruimte, waar ook de vloer diende vervangen…
-
EUF TC: haantje-de-voorste in het hart van de Italiaanse keramiek
Een uitgebreid programma, samengesteld door Assoposa Italia, in combinatie met boeiende rondleidingen door fabrieken en afgerond met een… -
Vervelend vochtprobleem leidt tot discussie
Water zoekt altijd zijn weg, gaat de boutade. Maar niets is minder waar. Zo bleek ook in een expertisegeval waar vocht ter hoogte van de… -
Bijsturen plaatsingstoleranties, prioriteit voor de tegelzetter?
Klanten worden steeds kritischer en zouden bijna letterlijk met hun neus op de tegel een plaatsingswerk goed- of afkeuren. Vraag is echter,…
Met de delight tegellijmen heeft Weber een écht revolutionair product in huis
‘Slimmer. Sneller. Beter. En evenveel vierkante meter!’ Wie een nieuw product introduceert met die beloftes, moet sterk in zijn schoenen…De trends en toekomst van waterjet technologie
Het toepassen van de ‘waterstraalsnijtechnologie’ met behulp van waterjets is vandaag het middel bij uitstek om plaatmateriaal nauwkeurig…De mogelijkheden en toepassingen van waterjets: ingewikkelde vormen en fijne contouren
Waterstraalsnijden van steen is een fascinerende technologie waarmee zelfs de hardste steensoorten nauwkeurig en verfijnd kunnen worden…Waterjets combineren veelzijdigheid met de hoogste nauwkeurigheid
Inzicht in de technologie van een waterjet-machine is cruciaal voor bedrijven die de nauwkeurigheid en productiviteit van hun…
- 17/12/2024 - 15:53 Plaatsing
17/12/2024 - 15:53Bouwen voor generaties met Schlüter-Systems
- 17/12/2024 - 14:08 Plaatsing
17/12/2024 - 14:08De finishing touch van tegels zetten
- 17/12/2024 - 13:56 Plaatsing
17/12/2024 - 13:56Mapei en duurzaamheid: morgen begint vandaag